2017. január 2., hétfő


Élesztő futtatása

Mitől nő olyan nagyra az a tészta ? Mitől folyik ki a tálból ?Kezdő házi asszonyként a konyhában az egyik nehézséget az élesztő kezelése okozta. Alapvető dolog, nagyon sok mai kedvenchez szükséges, pizza , lángos, pogácsa,és az összes kelt tészta tartalmazza. Gyermekként csodálkozva néztem ahogyan növekszik dagad ki a tálból az alapanyag.  Akkor még nem értettem,  csak szerettem gyurmázni a nyújtó deszka szélén ,  Anyukámnak  “segítve “vele. Gondolom , hogy örült neki!  Jöjjön a lényeg!
20161220_113926
1,5 dl langyos tejeben  ami nagyon fontos, hogy   enyhén langyos legyen, feloldunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az újainkkal a kis kocka, (50g) élesztőt. Én nagyobb bögrét javasolnék. Langyos helyen állni hagyjuk és rövid időn belül szépen emelkedni fog, a hőmérséklettől függ időben. Az így kapott masszát az alap tésztába dolgozva lehetőleg szintén meleg helyen, letakarva tovább kelesztjük (kb: 30-40 perc),  ez már látványos lesz. Vigyázzunk a hőmérsékletre a siker érdekében, mert meghatározó!
                                                                                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése