Élesztő futtatása
Mitől nő olyan nagyra az a tészta ? Mitől folyik ki a tálból ?Kezdő házi asszonyként a konyhában az egyik nehézséget az élesztő kezelése okozta. Alapvető dolog, nagyon sok mai kedvenchez szükséges, pizza , lángos, pogácsa,és az összes kelt tészta tartalmazza. Gyermekként csodálkozva néztem ahogyan növekszik dagad ki a tálból az alapanyag. Akkor még nem értettem, csak szerettem gyurmázni a nyújtó deszka szélén , Anyukámnak “segítve “vele. Gondolom , hogy örült neki! Jöjjön a lényeg!1,5 dl langyos tejeben ami nagyon fontos, hogy enyhén langyos legyen, feloldunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az újainkkal a kis kocka, (50g) élesztőt. Én nagyobb bögrét javasolnék. Langyos helyen állni hagyjuk és rövid időn belül szépen emelkedni fog, a hőmérséklettől függ időben. Az így kapott masszát az alap tésztába dolgozva lehetőleg szintén meleg helyen, letakarva tovább kelesztjük (kb: 30-40 perc), ez már látványos lesz. Vigyázzunk a hőmérsékletre a siker érdekében, mert meghatározó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése