2017. január 16., hétfő

EGÉSZSÉG

Kóstoltad már a kávét fahéjjal ?

Sokak által kedvelt reggeli "ébresztő " italunk a kávé. A benne lévő koffein tartalmával hozzá járul, hogy fürgébben induljon a nap. Én például szeretem ízesíteni egy csipetnyi fahéjjal. Isteni finom ! Arról nem is beszélve, hogy a fahéj nagyon sok jótékony hatással bír. Az egyik legerősebb gyógyhatású fűszer. Segíthet a diabéteszes betegeknek a vércukorszint szabályozásában . Egyes természetes vegyületei javítják az inzulin funkciót, és már napi negyed vagy fél kiskanálnyi mennyiség is jelentősen leviszi a vércukrot, ezen kívül trigliceridet és az össz koleszterin szintet 12-30 százalékkal csökkenti. A fahéj akadályozza a vérrög képződést is. Rendelkezik bizonyos antibakteriális, gyulladásgátló tulajdonságokkal, pl. a kólibacilust is legyűri. Tele van antioxidánsokkal, amely a szív és ér rendszer védelmét szolgálja. Egyeseknél csillapítja a gyomorégést.


20170116_162705


A KÁVÉ : Neve az arab kahwa kifejezésből származk. Az emberi szervezetre gyakorolt bizonyos hatásait mind a mai napig kutatják. A legenda szerint: élénkítő tulajdonságát egy Káldi nevű etióp pásztor vette észre a 300-as években. Azt tapasztalta, ha a kecskéi a piros bogyókat legelik sokkal élénkebbek lesznek. Egy másik legenda szerit (852-932) Rhazes nevű arab orvos gyógyításra használta. Fogyasztása a 15. századtól fokozatosan terjedt el. Az első kávéházak 1550-ben nyíltak Isztambulban. Azt jó tudni, hogy a kávé valójában nem a fáradságot szünteti meg, mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetben, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni. Serkentő hatással van a központi idegrendszerre, szívre. Csersav tartalma miatt kitágítja a véredényeket. Vízhajtó hatása folytán a vesékre hat.Egyes kutatások kimutatták Alzheimer-kor, Parkinson-kor, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökkentő hatását. Az eredmények számos halálozási kockázatokat csökkentő faktorral hozzák összefüggésbe a kávéfogyasztást főként annak polifenol tartalmára utal, mint amilyen a szív- és tüdőbetegség, a szívroham megelőzése és a fertőzésekkel szembeni védekezés.
Forrásként felhasznált a Reader's Digest Terítéken az egésszség című könyv és a https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése