2017. március 25., szombat


ÉLET
A TYÚK VAGY A TOJÁS VOLT KORÁBBAN ?

Mind máig megfejtetetlen kérdés . Annyi bizonyos, hogy szeretném tudni, de ki nem ? Az egyik legegészségesebb étkek közzé sorolandó .




Minden nemzet kultúrájában kiemelkedő szereppel bír. Nálunk festik,  és van ahol a a halottak sírjára teszik. A megújuló életet szimbolizálja. Valós eredete mindmáig talány, és kérdéses. A leghíresebb tojás a Fabergé tojás. Amelyet az Oroszországban élő francia származású aranyműves, Peter Carl Fabargé készített III. Sándor cár rendelésére a húsvéti ünnepekre , különleges ajándékként a feleségének 1885-ben. A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását Ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”. Mi hétköznapi halandók inkább az eredeti változatot fogyasztjuk . Tápanyag tartalma vetekszik a hússal. Az alábbi táblázat mutatja összetevőit.
Tyúktojás (egész, főtt)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 155 kcal   647 kJ
Szénhidrátok1,12 g
Zsír10,6 g
Fehérje12,6 g
Víz75 g
A-vitamin ekviv.  140 μg16%
Tiamin (B1vitamin  )0,66 mg51%
Riboflavin ( B2-vitamin )  0,5 mg33%
Pantotén sav (B5-vitamin)  1,4 mg28%
Flsav  (B9-vitamin)  44 μg11%
Kalcium 50 mg5%
Vas 1,2 mg10%
Magnézium  10 mg3%
Foszfor  172 mg25%
Kálium 126 mg3%
Cink  1,0 mg10%
Kolin225 mg
Koleszterin424 mg
For edible portion only. Refuse: 12% (Shell)
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése