2017. február 6., hétfő

 

ÉDES-E A BURGONYA?

Édesburgonya ! ?
Nem tévesztendő össze a hagyományos burgonyával, mert csak nevükben azonosak. Sárgás húsáról ismerhető fel. Kolumbusz és más felfedezők hozták Európába. Más néven batáta egy olyan enzimnek köszönheti zamatát, amely a keményítőt cukorrá alakítja át.


farmers-market-912635_640

Más sárga és narancssárga húsú terményekhez hasonlóan kitűnő forrása a béta-karotinnak, ami az A vitamin elő anyaga. Egyetlen szem édesburgonya a napi ajánlott A-vitamin mennyiségnél többet biztosít. C vitamin szükségletnek pedig az 1/3-át fedezi.A batáta kitűnő forrása a pektin nevű oldható rostnak, amely megköti a koleszterint, ezen kívül különböző nem oldható rostoknak is, melyek főleg a héjában találhatóak. Jók a székrekedésre, aranyérre, továbbá szerepük lehet a gyomor és a vastagbélrák megelőzésében. Az édesburgonya nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz ami véd a szívbetegségek és a rák számos fajtája ellen. Valamint óvja a bőrt és erősíti az immunrendszert. A héját is fogyasszuk !
Amennyiben érdekelnek egészséges élelemmel kapcsolatos olvasmányok, csak írd a keresőbe az egészség szót vagy látogass el a minden-nap-alap.hu  oldalamra.
Forrás: Reader's Digest: Terítéken az egészség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése