2017. február 2., csütörtök

 

AMIKOR PAPRIKÁS A HANGULAT


Hazánkban Hungarikumnak számít a fűszer paprika. De lássuk csak honnan is erednek a gyökerek !
20170202_135146
A paprika valamennyi faja Közép és Dél Amerikából származik, a mérsékelt éghajlati övön belül szerte a világon termesztik. Mégis a leghíresebb ételek közzé tartozik a vele elkészült Magyar gulyás, ami ugye, el különíthetetlen az őrölt paprikától. Európába Kolombusz orvosa Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben, kezdetben dísznövényként ismerték. Amikor Napóleon 1806-ban kontinentális blokádot rendelt el ezzel lehetetlené téve a bors Európába szállítását, azt felváltotta a fűszerpaprika. Gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen, Pl: a skorbut megelőzésére, és remek immunrendszer erősítő. Magyarországon először Zrínyi Miklós nevelőanyjának Wesselényi Ferenc gróf feleségének Széchy Mária botanikus ritkaságok gyűjteményében jelent meg, vörös törökbors néven. 1724-től nevezik paprikának hazánkban. Kezdetben őrlésére kő és fém mozsarakat használtak, később malom berendezéseket állítottak, Szeged és Kalocsa környékére. A reformkorra már a szakács művészet is alkotott paprikával készült ételt (tejfölös paprikás csirkét ). Azóta is a hazai gasztronómia elválaszthatatlan fűszere maradt. Hozzá tartozik a Magyarsághoz.
Az információhoz felhasznált oldal :https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1szerpaprika-%C5%91rlem%C3%A9ny

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése