2017. március 6., hétfő


ÉLET

PRÓFÉTÁK ÉS KÖVETŐIK

A legenda szerint a világ egyik nagy vallását az Iszlámot fegyveres erővel terjesztették el Spanyolországtól Indiáig. Nem egészen egy évszázad alatt nagyszerű kultúra született a nyomában.


E vallás Mohamed Próféta nevéhez fűződik. Ő maga Mekkában született, tevehajcsár fia volt. Szüleit korán elveszítette, nagybátyja nevelte, a húszas évei közepén kereskedőként karavánokkal utazott, egészen addig, míg feleségül nem vette kétszeresen megözvegyült munkaadóját Hadídzsát. Sokat barangolt egyedül a hegyekben, s egy ilyen alkalommal nem sokkal házasságkötése után, különös élményben volt része. Sorozatos látomásai támadtak, amelyek során Gábriel arkangyallal beszélgetett, akinek utasításait verses formában lejegyezte. Ezen írások képezték aztán a Muszlim vallás szent könyvének a KORÁNNAK a legelső részét. A könyv végül az a 114 kinyilatkoztatást tartalmazza melyet a Próféta 22 év során kapott.  Mohamed időközben prédikálni kezdett, hirdetve, hogy csak is egy Isten Allah létezik, és hogy az üdvözüléshez nem vezet más út, mint a mindenható Istennek való teljes engedelmesség, alávetettség. Maga az arab Iszlám szó is ezt jelenti, ez lett a új hitvallás neve is. A híveket  muszlimoknak azaz “engedelmeskedőknek” nevezték. Mohamed Mekkában kis létszámú követőiből családtagjaiból, vallási közösséget alapított, mely nem vált népszerűvé a városban. Mekka jólétét nagyrészt a zarándokoknak köszönhette, akik a Kába kövéhez, egy kb 360 különbözőm Istenek és szellemnek szentelt kegyhelyhez jöttek tiszteletüket leróni. Ám az új próféta mindegyik Istent és szellemet hamisnak nyilvánította, ennek következtében a helyzet olyan súlyossá vált, hogy Mohamednek 622-ben és követőinek , ajánlatos volt elhagyni a várost. E kivonulás neve a HIDZSRA, és ez lett a muszlim időszámítás kezdőpontja.


Mohamed a közeli Medina városában lelt menedékre és hamarosan békebíró ként nagy tekintélyre tett szert, és új híveket nyert. Allah Prófétáját ismerték el benne. A Mekkaiak ellen vezetett számos hadjárat vezéreként választották. 630-ban Mekka megadta magát, Mohamed szülőhelyének uraként leromboltatta a 360 bálványt és Kába szentélyét Allahnak ajánlotta. A próféta 632-ben bekövetkezett halálának idejére a majdnem a teljes Arab félsziget behódolt az Iszlámnak. Akkor egy Kalifa vitte tovább .
Ez egy példa arra egyetlen ember igaz hite mire képes !

Az információt a  TUDÁS FÁJA szolgáltatta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése